Maren og Siljes Prosjekt om Josef Mengele.

- Hvem var Josef Mengele?
- Hva gjorde han?
Grunnen til at vi skriver om Josef Mengele er at vi egentlig skulle skrive om konsentrasjonsleirene f.eks. Bergen-Belsen, Auschwitz og Mauthausen. Men noen andre i klassen ville også skrive om dette temaet, så vi fikk et annet forslag til tema, det var å skrive om Josef Mengele. Vi søkte på google, og fant ut at det så litt spennende ut å skrive om han, så da gjorde vi det.


josef_mengele.jpg

Josef Mengele

Josef Mengele (dødsengelen) ble født 16. mars 1911 i Günsburg i Tyskland. Og 68 år senere, i 1979, døde han i Bertioga i Brasil.
Josef var en tysk nazist, lege og krigsforbryter. Han utførte ekstreme og umenneskelige eksperimenter på fanger i konsentrasjonleiren Auschwitz under andre verdenskrig.


Utdanning

Josef Mengele studerte Antropologi og medisin ved universitetene i Wien, München og Bonn. På universitetet i München i 1935 fikk Mengele doktorgrad om de rasemessige forskjellige i underkjeven og menneskelig biologi og rasehygiene. Etter eksamen reiste han til Frankfurt for å jobbe Otmar Freiherr von Verschuer som var en kjent rasebiolog. I 1938 ble han medlem av SS og fikk rekruttutdannelse ved et SS-regiment, men han tjenestegjorde seg i Waffen-SS men han ble såret på østfronten og ble erklært uskikket i strid. Senere ble han satt som lege i en del som ble kalt sigøyner-leiren i Auschwitz. Denne delen ble stengt i 1944 så da ble han sjef på sykestua i hovedleiren.


twin3.JPGimage023.jpg


Eksperimentene

Mengeles eksprimenter var umenneskelige og brutale. Han gjorde studier av menneskekroppen og noen eksprimenter gjorde han for hæren feks høyde eksprimenter, kulde-eksprimenter, bombe-eksprimenter og saltvann-eksprimeter.
Mengele var veldig opptatt av tvillinger, spesielt eneggede. Han satte tvillinger i en egen brakke og drepte familiene deres. Hvis det var sånn at tvillinger døde av infeksjoner, tok han ut øynene dems og hang dem på kontoret sitt. Josef prøvde faktisk å gjøre noen tvillingpar om til siamesiske tvillinger ved å sy sammen hovedpulsårene og koble sammen organer. Men han mislyktes gang på gang. Men en gang greide han faktisk å lage siamesiske tvillinger. Tvillingene skrek av smerte både dag og natt, og etter tre dager døde de.
Mengele gjorde syke eksperimenter. Han helte for eksempel kjemikalier i øynene til jødiske barn, for han ville at de skulle ha blå øyne. Dette førte som oftest til total blindhet, og store smerter, for bedøvelse brukte han ikke.
Han gjorde også et forsøk på menneskehjerner. Han boret hull med drill ned i hjernen til "prøvekaninene" for å finne ut hvor lenge dem skrek. Da også uten bedøvelse, selvfølgelig.
Saltvann-eksprimentet:
Dette eksprimentet gikk ut på at Mengele prøvde å gjøre saltvann drikkbart ved å tilsette kjemikalier. Forsøkspersonene ble tatt fra mat og fikk bare saltvannet. Da forsøkspersonene hadde drukket vannet fikk de smerter og lidelser.
exp8.jpg
Høyde-ekspriment:

Dette eksprimentet gjorde han for hæren for å finne grensen på hvor høyt et menneske kunne tåle. Ofrene ble satt inn i et lavt press kammer og der ble rommet simulert til ekstreme høyder. De fleste ble drept under forsøkene. Andre ble torturert og fikk alvorlige skader.
(video fra Youtube)
Andre syke eksperimenter han utførte var for eksempel:
- forsøk på kjønnskifte
- sterilisering av gutter og menn, forskjellige metoder.
- Elektrisk sjokking av kvinner.
- Sterilisering av kvinner ned røngtenstråle.
- Gnidde glasskår i åpne sår etter eksperimenter.
- Nedfrysing og oppvarming.
- Leging av fosforskader.

Mange av eksperimentene hans førte til alvorlige infeksjoner, eller død.

Nesten ingen av Mengeles eksperimenter ga viktig informasjon om menneskets kropp, men det lille man lærte hadde ikke nytte i forhold til brutaliteten av forsøkene. for eksempel: Mengele stekte jøder i en ovn for å finne ut hvor sterke forbrenninger de fikk. Han prøvde også å finne ut hvor mye en hodekalle på et levende menneske kunne tåle ( i kilo ).

Når Krigen tok slutt

I april 1945 kledde Mengele seg ut som en menig og ble tatt til fange av amerikanerne. Amerikanerne satte han i krigsleiren Nürnberg men han ble senere satt fri fordi amerikanerne visste ikke hvem han var eller hva han hadde gjordt. Når han var fri fra fangeleiren skjulte han seg i Bayern frem til 1949 for da flyktet han til Argentina. I 1958 skilte Mengele seg fra sin kone Irene og giftet seg med sin avdøde brors kone Martha. Familien hans i Tyskland støttet han og gav han penger, senere begynte han å jobbe i en leketøysfabrikk og deretter ble han partner i et mindre medisinselskap. Han gikk imidlertid konkurs.

I mai 1960 kom Mossad ( en israelsk etterretningsorganisasjon ) på sporet av Mengele i Buenos Aires. De lot være å pågripe han imidlertidig. Ifølge en tidligere agent i Mossad, Rafi Eitan, var grunnen til dette at de hadde kommet for å pågripe en annen krigsforbryter fra 2. verdenskrig, Adolf Eichmann. De var redde for at Adolf ville komme seg unna hvis de prøvde å pågripe begge samtidig. De ville pågripe Mengele senere. Enkelte kilder viser at Mengele allerede hadde flyttet til Paraguay noen uker før Eichmann ble pågrepet, så mange tviler på denne forklaringen.

Senere i 1960 flyttet Mengele til Brasil, der han også døde. Han døde den 7. februar 1979, altså som 68-åring.
Han ble begravd i Embu das Artes som "Wolfgang Gerhard", en identitet han brukte fra 1976.

Mengele ble gravd opp igjen

I mai 1985, under en razzia hjemme hos en bekjent av Mengele, ble det funnet flere brev fra Mengele, og hans samarbeidspartnere i Brasil.
Dette frikk brasilianske myndigheter vite, og i juni samme året oppsporet de familiene som hadde gjemt Josef. Familiene kunne fortelle hvor graven hans var.

Bare en måned etter, i juli, ble liket gravd opp og det ble identifisert som Josef Mengele ved hjelp av en dna-analyse i 1992.


Kilder:

-Wikipedia.org
-Oscarschindler.com/albums
-Mengele.dk
-remember.org
- skoleforum.com