Hverdagslivet i Norge.

Laget av Rudip & Anne Mette


Mat

Det var kvinnene som sleit hardt i denne kampen. Under kampen var de som kjempe for å få mat til seg selv og barna. De sto i flere timer for å handle mat. Kvinnene deltok også i heimefronten. De holdt flyktninger i skjul, formidlet beskjeder, distribuerte illegale aviser og leverte mat til de som trengte det.
Matvarer ble rasjonert gradvis under okkupasjonen. Først ble kaffe, sukker og mel rasjonert. I 1941 ble kjøtt, flesk, egg, melk og melkeprodukter rasjonert.
kaffe.jpg

I 1942 ble poteter rasjonert og i 1943 ble fisk rasjonert.
For å sikre det norske kostholdet så ble det innført rasjonering og det ble innført
store matmengder fra Tyskland.
Bøndene gjorde om parker og hager i byene til åkerer, her ble det dyrket poteter og hodekål, på grunn av rasjoneringa.
Kaniner og griser ble slaktet på gårder for og dekke kjøtt behov. Folk gikk også på tur for å plukke bær og sopp.
Folk kjørte rundt med biler som ble fyrt med ved-knott. Folk syklet også mer en før, for og komme seg fram.
For å få tak i mat byttet folk ting og gjenstander.
Tobakk, alkohol, og flesk var dyrt på svartemarkedet. Folk demonstrerte mot okkupasjonmakten, og det gjorde de med å bære rød nisselue, binders, norsk flagg og Haakon 7. Siden det var lite med mat under krigen, så måtte de ta tran så kalt "svenskehjelpen" fra sverige. Alle måtte ta tran og ha med en skje hjemmefra.
Kj%C3%B8pekort%20for%20vin%20og%20brennevin%201944%20220x141.jpg

Her står folk i kø for å få mat i Oslo. De måtte ha rasjonering for å komme inn og kjøpe her. Som du ser over er det rasjonerings kort for vin og brennvin, og et annet for kaffe.

800px-Oslo_andre_verdenskrig_koe.jpg


Klær

Klær og sko var også en mangelvare. De lappet klærne så lenge det lot seg gjøre. De reparerte også skoene, og når man måtte ha nye kunne det hende at man måtte ty til uvante materialer. Det ble laget sko med pappsåler, og fiskeskinnerstattet lær. Huden til fiskene av f.eks haiarter.Under den annen verdenskrig ble fiskeskinn tatt i bruk til overlær til skotøy og i porteføljeartikler. Skinn fra steinbit, som ved garving blir meget vakkert, ble mest brukt, men også torsk, sei, hyse og lange ble benyttet. Rødt var mote farge under denne tiden.
Andre verdenskrig inspirete moten. Kvinnene ble den sterke urmoderen med markerte bryster, midje og hofter. De brukte nylonstrømper i steden for langbukser, som var vanskelig å få tak i under krigen. For å bevege seg lettere, ble kjørtene kortere.
Moten var inspirert av uniformer, hatten var viktig og den kunne godt være stor.
Det var vanskelig å få tak i stoff under krigen. For å spare stoff, så ble bikinin oppfunnet, og for og minske stoffbruket.
Genseren ble populær, men først under protester fordi den var utfordrene. Den viste kvinnenes former tydelig.
hdbgjhksjx.JPG


Skole/utdanning

Det var mange skoler som ble tatt under krigen av tyskerene. Skolebygningene ble brukt som oppbevaringsplass eller bosted for tyskerne. For å få undervisning delte de gjerne klassene i to og hadde undervisning hjemme hos hverandre 2 til 3 timer på dagen.
For noen skoler ble kirkelokalene brukt som undervisningsrom etter som tiden gikk.
Elever fra de fleste byskolene ble sendt bort, så nær som elevene fra Singsaker og Bakklandet. Disse to skolene var de eneste skolene som tyskerne ikke hadde overtatt. Skolene på landet, fikk da en masse nye elever, i tillegg til at skolemyndighetene måtte ha ”evakueringsskoler” som det kaltes. ”Evakueringsskolene” var ofte hytter og gårder som lå i Bymarka. Det var Trondheim sine foretninger som leide dem ut, for å gi noen eksempler var det Byåsen Idrettslags hytte, Formannshytta og Postmannslagets hytte på Rønningen.

4019.jpg