I denne wiki'en skal vi dele vår kunnskap om D-dagen, Adolf Hitler og Nazismen...

D-dagen:

Hypotese: Hva skjedde på D-dagen? Om Adolf Hitler og nazismen.


Når Storbritannia erklærte krig med Tyskland, mindre enn 12 måneder senere hadde Adolf Hitler erobret de aller fleste land i Vest-Europa. Allerede før krigen startet var Østerrike og Tsjekkoslovakia under det tyske herredømme. Våren 1940 så var Norge tatt over av Tyskland etter 2 måneder, men Danmark var tatt over under 24 timer! Så var det Nederland, Belgia og Frankrike. Men vet et stort mirakel klarte over 300000 britiske og franske soldater å unnslippe tyskerne under evakuering fra Dunkerque i mai 1940.

Invasjonen i Normandie er en av de største militære operasjoner som er utført. "Operasjon Overlord" var kodenavnet. Operasjonen ble ledet av den amerikanske generalen Eisenhower, mens bakkestyrkene ble ledet av den britiske general Montgomery. Kampen varte helt til daggry, etterhvert fikk de tak i flere menn. De ble sendt ned via fallskjerm, de hoppet fra helikopter.Det var sånn ca. 24000 fallskjermsoldater hoppet inn i krigshelvete. Amerikanske styrker i vest og britiske i øst. Sånn ca. 7000 skip sto klar for transport av troppene og landsetting av ca. 156000 infanterisoldater på fem steder på strendene. Kodenavnetvar "UTAH". Styrkene fikk støtte fra 5400 jagerfly og 3000 bombefly. Den første dagen hadde de flydd 14000 turer. Den norske innsatsen bestod av to jagerskvadroner, ti marinefartøy og 43 handelsfartøy.
Den tyske Atlanterhavsvollen var så sterk, så de allierte møtte sterk motstand. Utover dagen greide de å opprettet tre små brohoder i Normandie Etter seks dager holdt de allierte en sammenhengende kyststrekning på 95 km, de hadde landsatt ca. 300 000 mann og brøt gjennom tyskernes «Atlanterhavsvoll». Etter en måned stod ca. en million allierte soldater på fransk jord. Invasjonen i Normandie var slutten på den andre verdenskrigen. Fra Normandie gikk allierte styrker gikk videre til Belgia og Paris før de dro til Tyskland. Operasjonen ble vellyket, men det var veldig risikabelt og de mislykket nesten den første dagen.
2.verdenskrig.jpeg
Dette er et lite klipp fra filmen "Saving Private Ryan". Dette er basert på D-dagen.

Adolf Hitler

Adolf Hitler var født 20. april 1889, han døde den 30. april 1945. Han var en tysk nazistisk politiker. Han deltok frivillig i den tyske hær i 1914-18. Han var leder for det nasjonalsosialistiske partiet fra 1921.

Barndommen til Hitler var i Braunau i Østerrike, hans far var tollbetjent, Hitler mistet faren sin tidlig i barndommen. Når han var 18 år gammel reiste han til Wien, der han forsøkte å komme inn på kunstakademiet. Hitler ble ikke tatt opp som student, fordi han på grunnlag av opptaksprøver ble ansett for å mangle talent.

Hitler-Tyskland
Hitler hadde en drøm om å skape et land etter nazismens tankegang. Han kalte sitt Tyskland for Det Tredje Riket.
Hitler ble utnevnt til rikskansler i 1933. I valgkampen året før hadde nazistene brukt gateterror, som innebar vold og drap, og spesielt hisset angrep på jøder, sigøynere, homofile og kommunister.
Det var mange tyskere som stemte på Hitler og NSDAP i ren frykt. Så fort Hitler hadde fått makta, skrev han ut nyvalg. Like før valget brant riksdagsbygningen ned i Berlin. En ung kommunist ble tvunget til å tilstå for det Nazistene hadde gjort. Dette gjorde at Hitler fikk muligheten til å fortelle hele verdenspressen om den kommunistiske trusselen.

Konsentrasjonsleirene
Konsentrasjonsleirene, var veldig sterkt bevoktet, det var en utrolig brutal fangeleir, særlig for sivile. Betegnelsen kom først i bruk hos britene under boerkrigen rundt 1900 tida. Da de som en brikke i kampen mot geriljatroppene sperret motstandernes kvinner og barn inne i såkalte konsentrasjonsleirer, der sunnhetsforholdene var utrolig dårlig og dødelighetsprosenten kom helt opp i 40 %.

Konsentrasjonsleirer i Nazi- Tyskland
Den første leiren, Dachau utenfor München, ble opprettet 1933. Ved krigens utbrudd 1939 fantes det i Tyskland seks konsentrasjonsleirer med over 20 000 fanger. Under krigen ble det bygd leirer i de okkuperte områdene, særlig i Polen, der de fleste utryddelsesleirene lå
adolf-hitler.jpgNazistene

Nazistene
Tyskerne brukte bare 2 måneder på å innta Norge, dette skjedde i 1940. Nasjonalsosialisme er en ideologi. Den oppsto i Tyskland etter 1.verdenskrig. Nazisme kommer fra det Tyske ordet Nazi som betyr nasjonalsosialisme. Nazistene forsøkte å bygge en stat som kunne forsvare seg selv, og at de ville ha et sterkt økonomisk land. De ville fjerne "skadelig elementer" som sto i veien for dem. Det jeg mener med skadelig dokumenter er at de vill fjerne folk med sykdommer eller de som ikke tilfredsstille visse krav.
Den mest fornuftige grunnen til nazismene var at de ville ha et veldig sterkt militær.

Homoseksuelle: ble veldig undertrykket av Nazistene. De fleste menneskerettigheter ser dette som en veldig hatpropeganda som fører til beskyldninger om sensurering og hatefullt snakk fra begge sider. De fleste historikere og fagkyndige på facisme tar avstand fra Levelys og Abrams arbeid og avviser dette som en kampanje for homofiles rettigheter.

Hitler synes det var urettferdig at tysktalende folk ble splittet i forskjellige stater. Hitler sa også at nasjoner som ikke kunne forsvare sitt territorium, behøver ikke noe territorium i det hele tatt. Han synes at slaviske raser betydde mindre en sin egen rase. Hitler trakk paralleller mellom Lebensraum og amerikansk politikk for etnisk rensing og omplassering det amerikanske folk. Hitler trodde det ville føre til en suksess i USA.
Nazistene.png

Sammenligning

  • Forholdet mellom nazistene og D-dagen.
  • Forholdet mellom Hitler og D-dagen.

Under D-dagen 6. juni 1944 hoppet fallskjermsoldater kastet seg inn i krigshelvete på en mørk natt. Oppgaven dems var å beskytte flankene til hovedstyrken og besette broer. Så kom det massevis av båter fullt opp med allierte soldater. På forskjellige steder satt tyskerne bak murer og ventet bare på at mannskapet skulle komme ut av båten. De satt bak maskingevær så de utryddet veldig mange av de allierte. Dette var jo smart men samtidig veldig feigt etter personlige meninger. Nazistene var et skritt foran via disse egenskapene. Fallskjermsoldatenes plan ble ikke helt vellykket pågrunna mørket. Her er et par referater fra viktige personer som overlevde D-dagen:
"En mann stupte først ut av åpningen. Jeg skrittet over de to andre. Han som var nærmest døra, kravlet ut med hodet først. Jeg grep ammunisjonsbeltet som satt på ham jeg mente var nestemann, og slengte ham ut med nesen først. Den neste krabbet ut for egen maskin- så stupte jeg etter."
Dette var fra Sersjanten Louis E. Truak som forteller om hvordan falllskjermjegerne kjempet seg ut av flyet etter at de hadde blitt truffet av ild fra fienden.

"Jeg krøket meg sammen mens jeg grep om reserveskjermen, følte luftstrømmen og hørte fallskjermen folde seg ut, deretter suset av linene som strammet seg. Instinktivt forberedte alle muskler seg på sjokket som nesten ristet meg i filler idet fallskjermen åpnet seg med et smell."

Hitler døde på D-dagen, han forsto at slaget var tapt så han skjøt seg selv i hode (Selvmord)Kilder:
snl.no
wikipedia.com
google og yahoo
Lånebøker fra bibloteket som: D-dagen, nazismens fremvekst og Adolf Hitler


Skrevet av Nicolai Fagerhaug og Scott Dannemark.

Oppsumering:

Under D-dagen så døde det fryktelig mange mennesker. Som du så på videoklippet var det et veldig feigt blodig slag.
Til slutt på D-dagen innså Hitler at slaget var tapt så han begikk selvmord. D-dagen var nazismens undergang. Etter denne dagen var krigen så og si over.