Anne Frank


Laget av Rikke og Vilde
 • Innledninganne-frank-stor.jpg

 • Barndom

 • Familie

 • Livet i skjul

 • Dagboka

 • Forrådt

 • Hvorfor Anne Frank?

 • Hvordan kunne det skje?

 • Jøder i resten av verden

 • Hva skjedde med Otto Frank etter krigen?

 • Kilder • Innledning

Vi har valgt å skrive om Anne Frank, fordi hun har spennende og tragisk historie, med en skjebne mange måtte dele under andre verdenkrig. Hun er et godt eksempel på hvordan jødene led under krigen, og urettferdighetene de ble utsatt for. Vi har hatt en fin og lærerrik tid, når vi har jobbet med dette, og håper du som leser dette lærer noe nytt.

Rikke og Vilde=)

stor.jpg

 • Barndom


Anne Frank og familien levde sammen i en gruppe med jødiske og ikke-jødiske borgere. Barna i nabolaget hadde ulik bakgrunn, noen var katolske, noen var protestantiske og noen var jøder.

I 1933 ble det holdt valg i Frankfurt og Adolf Hitlers parti tok av med seieren. Frank familien fryktet hva som ville skje hvis de ikke flyktet til utlandet straks, når det oppstod anti-jødiske demonstrasjoner. Et år senere dro Edith (Annes mor) med Anne og Margot til sin mor, Rosa Holländer, som bodde i Aachen vest i Tyskland. Otto ble igjen i Frankfurt til han fikk en jobb i Amsterdam. Han flyttet dit, og i februar 1934 kom Edith og barna til Amsterdam for å bo med Otto. Anne og Margot begynte på skole der og fikk nye venner. Søstrene oppførte seg forskjellig blant vennene sine. Margot var rolig, mens Anne var høylytt, energisk og veldig engasjert.
I mai 1940 innvanderte Tyskland Nederland. Det førte til at okkupasjonsmakten forfulgte jøder, ved å innføre regler og lover som jødene måtte følge. Okkupasjonsmakten jobbet aktivt med å skille jøder og ikke-jøder. En av lovene var at jødene skulle gå på en egen jødisk skole for jøder. Anne og Margot måtte bytte skole, selv om skolekamerater og venninner gikk på skolen for ikke-jødiske barn.

 • Familie

Anne Frank er datter av Otto Heinrich Frank (12. Mai 1889-19. August 1980) og Edith Frank-Holländer (16. Januar 1900-6. Januar 1945), og ble født Annelies Marie Frank. Anne hadde en søster som het Margot Betti Frank (16. Februar 1926-mars 1945). Margot var 3 år da Anne ble født. Anne ble født 12. Juni 1929 og døde i februar/mars 1945 av tyfus. Familien Frank var jøder og tyskere. De hadde tyske aner langt tilbake, og faren og andre familiemedlemmer hadde tjenestegjort aktivt og utmerket seg i første verdenskrig. Den 5. Juli fikk Margot et brev om at hun skulle møte opp ved en arbeidsleir. Otto Frank hadde forutsett at dette ville skje og ved hjelp av trofaste arbeidspartnere, fikk an utarbeidet en redningsplan for familien. Familien skulle gjemme seg i bedriftens lokaler ved Prinsengracht 263, en gate langs en av Amsterdams mange kanaler.
anne_frank_1.jpganne858rank_1182936265.jpg

Anne, søsteren og moren....................................................................................... Anne og søsteren


 • Livet i skjul

Anne og familien dro første uken i juli 1942 for å gjemme seg. Familien levde i skjul i 2 år før et anonymt tips avslørte dem. Familien Frank, pluss fire andre nederlandske jøder, Hermann, Auguste, Peter van Pels og Fritz Pfeffer, bodde i bakdelen av en bygning i Amsterdam eid av Otto Franks firma. Det var lite plass, og alle bodde ganske oppå hverandre. Familien Frank bodde i to rom i første etasje, og Van Pels familie bodde i to rom i annen etasje. Du kunne komme deg opp på loftet via en trapp på Peters lille soverom. På loftet oppbevarte de mat.

Gjemmestedet deres ble virkelig hemmelig da de bygde en bokhylle foran inngangen. Bokhyllen kunne svinges opp som en dør.
Ansatte og venner av Annes far hjalp familien mye. De risikerte sine egne liv ved å skaffe menneskene i skjul mat og nyheter. Anne hørte om jøder i nærheten, som ble hentet mot sin vilje og kjørt til store leirer, hvor de ble gasset i hjel. Dette var skremmende for den lille jenta. Anne var bare tretten år da familien dro og gjemte seg.


anne_frank_hus.jpgAnneFrank_bokhylle.jpg
Huset hvor de gjemte seg ....................................................................Den hemmelige ingangen


 • Dagboka

Det var ikke mye å gjøre i det lille gjemmestedet, de fleste brukte meste av tiden på å studere. Rett før Anne dro og gjemte seg, fikk hun en dagbok. Tiden i skjul var vanskelig for alle, og Anne skrev ned tankene og følelsene sine så mye som mulig. Dagboka ble funnet av noen venner, rett etter at familien Frank ble arrestert. Den er i dag gitt ut som bok, og lest av titusener.
anne_frank_dagbok1.jpganne_frank2.jpg
Annes dagbok......................................... Boka som er gitt om Anne Franks dagbok


 • Forrådt


I august 1944 ble familien forrådt. Et anonymt tips sendte soldatene til gjemmestedet, og alle ble arrestert. Alle de åtte blir først sendt til et fengsel i Tyskland til avhør i 4 dager, så sendt til Westerbork i trange tog. På Westerbork måtte de arbeide. De som var for svake for dette ble sendt til gasskamrene.
Alle åtte overlevde.
3.septemper ble de åtte overført til Auschwitz-Birkenau, sammen med 1019 andre jøder fra samme leir. Her blir mennene og kvinnene splittet.
I oktober blir Anne og søsteren Margot sendt til Bergen-Belsen. I mars 1945 dør begge søstrene i Bergen-Belsen, kun få uker før redningen kom. Otto Frank var den i eneste i familien som overlevde krigen.BergenBelsen.jpg
Bergen-Belsen


 • Hvorfor Anne Frank?


Anne Frank ble tatt av en grunn. Hun var jøde. Hun hadde ikke gjort noe galt, bortsett fra at hun tilfeldigvis var jøde. Adolf Hitler, som styrte landet da, hatet jøder. Han hadde fått for seg at jødene var årsaken til alt galt som skjedde i verden. Sammen med de andre nazistene kjempet Hitler for å utrydde alle jøder i verden. Jødene måtte gå med en davidstjerne på armen som symboliserte at de var jøder, og måtte oppholde seg i atskilte deler av byene de kalte Ghettoer. De bygde store konsentrasjonsleirer, som de sendte alle jødene de fikk tak i til.
Hitler fikk ikke drept mange nok, fort nok. Skulle han oppnå drømmen om å utrydde alle jøder i verden, måtte han finne en bedre måte. Det var sånn ideene om gasskamre og krematorium ble til. Å føre hundrevis av jøder inn i gasskamre på en gang, for så å kremere dem, var en effektiv måte for Hitler å drepe jøder på. Flere og flere konsentrasjonsleirer med gasskamre og krematorium ble bygd, og i alt rakk Hitler å drepe mange millioner mennesker. Eksakt antall er usikkert, men vi har funnet tall fra 7-12 millioner døde.

Men det var ikke bare jøder Hitler ville utrydde. Han gjorde alt han kunne for å drepe flest mulig, både sigøynere, homofile, fysisk utviklings hemmede og andre som han så på som ”Untermenschen”, eller mindre verdige. Disse fikk andre symboler.
Hitler ville at alle mennesker skulle være av en rase. Den ariske rase, med blå øyne, blondt hår og lys hud. Han mente jødene var av en annen rase, den semittiske rasen (den germanske rasen). Semittene skulle være en rase som var underlegen den ariske rase. Nazisteneville ha alle til å tro, at ved å si at alle mennesker er like mye verdt, prøvde semittene å lure den ariske rase, til å tro at de ikke var overlegne i forhold til andre.
hitler52.jpg
Adolf Hitler sammen med andre nazister


=
 • Hvordan kunne det skje?
=
Adolf Hitler meldte seg inn i et politisk parti, Nasjonal Sosialistisk Tysk Arbeiderparti, forkortet NAZI. I 1939 ble en tysk diplomat i Paris drept. Drapsmannen var jøden Herschel Grynszpan. Han myrdet diplomaten for å ta hevn, fordi det tyske politiet kastet familien hans ut av hjemmet sitt.
Tyskerne ble sinte for det Herschel gjorde, og dette utløste volden mot jødene. Nazistene brant ned synagoger, og titusener av jøder ble sendt til konsentrasjonsleirer. Etter krigsbruddet i 1939, begynte folketallet i konsentrasjonsleirene å vokse. Det var fanger der fra alle land Tyskland okkuperte. Flere og større konsentrasjonsleirer blir bygget opp for å få plass til alle jødene.

Adolf Hitler fikk mye makt etter at han ble valgt som statssjef. Han var en veldig god taler, som greide å påvirke mange mennesker. Dette var nok mye av grunnen til at han fikk som mye makt.
Tyskerne var enklere å påvirke etter 1. verdenskrig, fordi de hadde tapt så mye. De var så langt nede, og Hitler sa at han kunne få dem opp igjen. Han lurte dem til å tro at ved å følge ham kunne de bli en stormakt igjen. Tyskerne ønsket dette så mye at de stolte blindt på Hitler. Hitler både regnet med og ønsket krig.

 • Jøder i resten av verdenIkke bare tyske og polske jøder slet under andre verdenskrig. Tyskland okkuperte land etter land, og det tok ikke lang tid før virkningene begynte.
Som i Tyskland, var det første som skjedde at radioer og forretninger ble tatt i fra jødene. Jødenes legitimasjon ble merket med J, og så begynte de første deporteringene av jøder og meldeplikten ble innført.
I Norge var det mange som først flyktet til Storbritannia, da dette ble vanskelig, dro de til Sverige. Å flykte var ikke enkelt. Det var dyrt og risikofylt for både flyktninger og los. Alle som var involvert i flukten var garantert dødsstraff. Men omtrent halvparten greide ikke flykte, og ble deportert fra Norge til Polen og Tyskland med båt.
2.verdenskrig reduserte jødebefolkningen kraftig. Det gikk hardest utover Nederland som ble redusert fra 150 000 til 30 000 jøder etter krigen. Men også i Litauen og Latvia døde 90 % av jødene, og i Hellas, Jugoslavia og Tsjekkoslovakia døde 80 %.
 • Hva skjedde med Otto Frank etter krigen?

Otto overlevde krigen i Westerbork, og i 1953 giftet han seg med en tidligere nabo, Elfriede Geiringer-Markovits. De slo seg ned i Basel i Sveits, hvor han brukte resten av sitt liv på å fremme datterens minne og budskap. Han publiserte Annes dagbok i 1947.


otto%20frank1.jpgotto2002.jpg
Otto Frank før krigen og like før hans død.  • Kilder