forside2.JPG
Slagskipet "USS Arizona" blir senket

Vår Hypotese:
- Var angrepet på Pearl Harbor et vellykket angrep av Japanerne?Forord


Grunnen til at vi valgte å skrive om Pearl Harbor var enkel: Vi hadde hørt litt om angrepet, og vi syntes det hørtes spennende ut. En stormakt som USA som til og med ikke var med i krigen, ble angrepet, og så det svei. Hvorfor angrep Japanerne Pearl Harbor? Oppnådde de noe i det hele tatt? Mange tusen ble såret og skadet, og for oss virket hele angrepet som en enorm sløsing med både penger, liv og ressurser. Hadde Japan vunnet? Eller bare vekket en sovende kjempe?

I denne oppgaven skal vi skrive om hvorfor japanerne angrep den amerikanske militærbasen, og hva de oppnådde av det. Vi skal skrive generelt om marinebasen Pearl Harbor, hva som skjedde steg for steg under angrepet og konsekvensene det fikk i ettertid. Filmen om Angrepet på Pearl Harbor som kom i 2001 skal vi også se på og fortelle deg om. Vi håper denne siden vil bli lærerik for deg, enten du har projsekt selv eller skal gi karakter. Vi skal i allefall gjøre det vi kan.


Fakta om Pearl Harbor


Pearl Harbor er en amerikansk marinebase som ligger på øyen Oahu, nær Honolulu, på Hawaii. I 1887 inngikk den Amerikanske og den Hawaiske regjeringen en avtale hvor Amerika fikk lov til å ha skip på en tidligere repearasjons og kullstasjon. For å modernisere øya gravde de en 11 meter dyp kanal inn til havna over korallrevene. Dybden i havna var på 18 meter og var dermed og funksjonell og moderne havn. I 1941 ble Pearl Harbor hovedkvarteret for den Amerikanske stillehavsflåten. Den 7 desember 1941 ble Pearl Harbor og den Amerikanske marinen angrepet av Japanske fly, dette førte til at Amerika ble med i den andre verdenskrig.
392%20formation.jpg
De japanskene bombeflyene på vei
Hvorfor Angrep Japanerne?Under Krigen var Kina okkupert av Japan, som sperret all støtte inn og ut. Amerikanernes forsyninger til Kina ble stoppet og de stilte seg sterkt i mot Japans okkupering. USA svarte med å stoppe all eksport av olje og skrap til Japan. Japan fikk 80 % Petroleum fra USA, og noe fra Burma (kontrollert av Britene under Krigen) og Indonesia(Kontrollert av Nederland under Krigen). For å ikke starte en krig seg i mellom startet forhandlinger mellom USA og Japan. To forslag kom på bordet: Det ene gikk ut på at USA skulle godta Japans okkupasjoner og interesser i Asia. Det andre var at Japan og USA skulle gjenopprette handelssamarbeidet de hadde før.

Japan kunne ikke trekke seg tilbake fra den Kinesiske krig og startet heller planleggingen av en streik mot den Amerikanske marinen. De følte det var deres eneste mulighet. Hvis Japan klarte å redusere eller eliminere den amerikanske marinen ville den Japanske bli en av de aller største på havet. Dermed ville Japan klart seg økonomisk i forhold til USA sitt ultimatum. Etter dette angrepet planla de å angripe de andre oljelandene Burma og Indonesia. Japan oppfattet Amerikanerne som en inkompetent blanding av mange forskjellige raser, som ikke ville klare å angripe noen. De to landene lå langt unna hverandre og USA var svært fremmed for Japanerne.

Japans planlegging av angrepsplanen hadde pågått i lang tid, men i det stille. Amerikanerne hadde ingen anelse om at de skulle bli angrepet.

Angrepet gikk akkurat som planlagt for Japanerne og kunne nesten ikke ha fått bedre resulater. Den Amerikanske marinen ble sterkt redusert og verken Nederland eller England klarte å forsvare landområdene sine, da deres styrker ble altfor svake. Japan hadde klart å erobre alt land med olje og håpet de ville klare å holde Amerikanerne nede.

Filmen "Pearl Harbor"

PearlHarborPoster.jpg


Regi: Micheal Bay
Med: Ben Affleck, Josh Harnett, Kate Beckinsale, Alev Baldwin, John Voight, Tom Sizemore og Cuba Gooding jr.
Sjanger: Krigsfilm
Aldergrense: 15 år
Filmen er en Oscar-belønnet film, laget i 2001, og handler om angrepet på Pearl Harbor under 2. Verdenskrig den 7. September 1941.


Innhold:

Filmen fokuserer på krigens innflytelse på de to unge pilotene Rafe (Ben Affleck) og Danny (Josh Harnett). De to er marinepiloter på flybasen Pearl Harbor på Hawaii. Der blir Rafe kjent med Evelyn (Kate Beckinsale) som han blir forelsket i. Etter en liten stund sammen med Evelyn må Rafe dra til England. Mens han er der får Evelyn og Danny en melding om at Rafe er død. Danny og Evelyn blir da sammen etter en stund. Men en dag kommer Rafe tilbake levende. Han blir veldig skuffet over å se sin beste venn sammen med damen han elsker. Senere i filmen dør Danny i Kina, skutt av en Japaner.
Filmen har fått mye kritikk for og ikke fokusere fullt på alle menneskene som døde i dette angrepet. Hovedfokuset var på to gutter fra landsbygda og deres opplevelse av angrepet. De ble fremstilt som helter, mens mange tusen mennesker døde som vi ikke får et ordentlig innblikk i.


Selve Angrepet


På Pearl Harbor lå slagskipene på rekke og rad, flyene sto stilt opp tett i tett på de foskjellige flyplassene på øya og den amerikanske flåten utgjorde derfor en perfekt blink for angrep fra lufta. Mannskapene og flyverene ligger å sover og aner fred og ingen fare. Ammunisjonen er pakket og låst ned, og torpedo nettene er nede. Flyene er stilt opp rekke og rad på flyplassene og Pearl Harbor er så absolutt ikke klar for krig.

Japans angripsstyrke mot Pearl Harbor besto av:

6 hangarskip,
2 slagskip, 3 kryssere
9 jagere
8 tankskip
23 ubåter
5 miniubåter
441 hangarskipsfly

USAa stillehavsflåte på Pearl Harbor besto av:

8 slagskip
8 kryssere
29 jagere
9 ubåter
50 støtteskip
390 landbaserte fly


6. Desember

Den Amerikanske Presidenten gjør et siste forsøk på å unngå angrep fra Japan, men forgjeves. Kodeknekkertjenesten i Washington fikk samme dag en beskjed på 14 punkter, som de klarte å tyde 13 av. Beskjeden ble sendt til regjeringen og tydet på at Japanerne kom til å angripe. Deretter blir beskjeden sendt til Pearl Harbor via vanlig telegraf fordi radiosambandet er ødelagt på Hawaii. Regjeringen må innse at de er forsent ute på grunn av tidsforskjeller, og dermed kommer ikke beskjeden fram før timer etter angrepet.

7.desember

Under kommando av Admiral Nagumo skal en angrepsstyrke på 6 hangarskip og 423 fly angripe den amerikanske militærbasen. Amerikanerne sover fortsatt. Kl 06.00 letter 43 jagerfly, 49 ordinære bombefly, 51 stupbombefly og 40 torpedofly, 180 km fra Pearl Harbor, som den første angrepsbølgen.

Kl 7.02

To Amerikanske radarvakter oppdager fly på vei inn og rapporterer det. De gir beskjed til en offiseren Husband E. Kimmel til som avviser det og sier at det er en gruppe amerikanske B-17 flypå vei tilbake.

Ubåt-angrepet

5 miniubåterblir sendt fra sitt japanske moderskip, samtidig patruljerer minesveiperene "Condor" og "Crossbill" utenfor havneporten på Pearl Harbor. "Condor" oppdager spor etter periskopet på den en ubåten og rapportere til destroyeren "Ward". "Ward" kommer og undersøker, men finner ingen ting. "Antares", et annet amerikansk skip oppdager en ubåt og varsler "Ward". "Ward" åpner ild og senker ubåten. Hovedkvarteret blir varslet om senkingen. En annen miniubåt kommer seg ubemerket inn til Pearl Harbor og skyter to torpedoer, den ene treffer "California" og den andre "West Wirginia". Alle 5 miniubåtene blir senket, med en overlevende, Kazuo Sakamaki, som ble Amerikas første Japanske krigsfange.

Angrepsbølgene

Kl 07.53 ankommer den første angrepsbølgen Pearl Harbor, med knusende kraft. Amerikanske soldater våkner til bombing og torpedering av "Battleship Row" gruppen på 8 Amerikanske krigskip. En bombe på 750 kg blir sluppet i skorsteinen på "USS Arizona" og treffer ammunisjonslageret. Ved eksplosjonen mister 1104 på båten livet. På flybasen Kaneouhe øst på Oahu blir alle 33 flybåtene senket. 11 amerikanse B-17 fly kommer tilbake til Pearl Harbor. Av disse blir et ødelagt og 3 skadet.

Kort tid etter første angrepsbølge ankommer den andre. Den består av 170 fly og har i oppdrag å bombe de resterende målene og militære bygninger. En tredje angrepsbølge var også planlagt, men fordi japanerne hadde påført såppass mye skade valgte de å avlyse den. Totalt nådde 353 jagerfly fram til Pearl Harbor. Kl 09:45 var Japanernes luftangrep over.blafn.JPG
USS Maryland i brann


Amerikanske Tap:

4 slagskip senket
4 slagskip skadet
3 kryssere skadet
3 jagere senket
2 andre skip senket
188 fly ødelagt
155 fly skadet
2 335 militære drept
68 sivile drept

Japanske Tap:

55 piloter og 9 ubåtmannskap drept
29 fly
5 miniubåter


Etterspill

Etterfølgene av Japanernes angrep på Pearl Harbor ble at USA erklærte krig mot Japan 8. desember. Siden Japan var en aksemakt sammen med Tyskland og Italia, viste Tyskland sin lojalitet da de erkærte krig mot USA den 11. desember. Etter å ha blitt enig med Mussolini erklærte også Italia krig mot USA.

Diskjusjonen om hvorfor Amerikanerne ikke var bedre forberedt er lang. En teori er at president Teddy Roosevelt trengte et påskudd for å bli med i krigen og da var et slikt angrep passende. Pearl Harbor skulle jo være sikret mot angrep, så hvordan kunne basen da bli så grundig ødelagt og ydmyket? En annen teori er at det ikke fantes bevis på at et angrep skulle komme, så selv om Amerikanerne ventet angrep, ville ikke topplederene ta avgjørelse på grunnlag av gjettning.

Etter tre og et halvt år hadde USA mistet en million soldatliv. De ville ha en slutt på krigen og startet et samarbeid med Storbrittania og England for å utvikle atombomben. Deres samarbeid ble vellyket og atombomben ble utviklet. De slapp den over Hiroshima 6. august 1945 og over Nagasaki den 9.august. I Hiroshima døde ca. 140 000 mennesker, og i Nagasaki døde ca. 74 000 mennesker. Disse angrepene fikk Japan til å kapitulere og dermed var krigen mellom Japan og USA over.

Oppsummering
Hypotesen vår var følgende: Var angrepet på Perl Harbor et vellykket angrep av Japanerne? Japans mål var å eliminere USA som en trussel i stillehavet, dermed måtte de bombe marinebasen deres på Pearl Harbor. De største Amerikanske skipene skulle senkes og uskadeligjøres. Da japanerne angrep var ikke de tre hangarskipene i havn. Disse var de største amerikanske skipene. Men, Japanerne feide likevel over amerikanerne og senket store krigskip og drepte mange soldater. Hangarskipene hadde betydning for USA da de gjenoppbygde flåten sin, men seieren til Japan var allikevel klar. De hadde senket en stormakt, og ja, angrepet deres var veldig vellykket.


Over: under angrepet av Pearl Harbor filmet av en Japansk pilot

Kilder:


http://www.daria.no/skole/?tekst=2228

http://www.skoleforum.com/stiler/saeroppgave/det.aspx?id=5583

http://www.history.navy.mil/photos/events/wwii-pac/pearlhbr/pearlhbr.htm

http://no.wikipedia.org/wiki/Angrepet_p%C3%A5_Pearl_Harbor

www.lokenasen.gs.ah.no/Skolehverdag/Arkiv/2005-06/verdenskrigen/ oppgaver/PearlHarbor.doc


Bok:
Verden i krig 2 - Fra Pearl Harbor til Stalingrad